.......Ca cele mai sanatoase bauturi pentru organism sunt...

Uite cele mai sănătoase 20 de băuturi pentru organism !Pentru a scăpa de sete, pentru a te răcori și pentru a bea ceva bun, urmează sfaturile de mai jos, prezentate de specialiștii nemţi în ziarul Bild. Unele dintre băuturile prezentate nu numai că sunt bune la gust, dar te pot scăpa chiar și de cancer.

1. Cacao - este bună pentru piele Dacă bei cacao regulat cu siguranţă vei avea pielea pe cât de hidratată trebuie, pentru a nu se usca. Este necesară o cană de 200 ml pe zi, cu lapte degresat și cât mai puţin zahăr sau chiar deloc.

2. Vinul - te slăbește Cu un consum moderat de vin, slăbești. De asemenea, vinul previne apariţia aterosclerozei. Cantitatea recomandată este de 1 pahar pe zi, nu mai mult de un litru pe săptămână. Important: două zile pe săptămâna nu se consumă pentru a nu da dependenţă.

3. Sucul de rodie - stimulează fluxul sanguin

.

....Efectele cele mai importante ale usturoiului sunt cele exercitate asupra sistemului circulator şi sângelui?
Într-un număr al renumitei reviste medicale „Atherosclerosis” este prezentat rezultatul unor cercetări recente, potrivit căruia usturoiul are capacitatea de a împiedica formarea de depuneri pe pereţii vaselor de sânge, sau chiar de a micşora depunerile preexistente. Prin aceste efecte asigură o mai bună irigare a ţesuturilor, respectiv oxigenare şi aport de nutrienţi corespunzătoare. 
 Importanţa acţiunii usturoiului asupra pereţilor vaselor sanguine rezidă în prevenirea depunerilor şi scăderea riscului bolilor cardio-vasculare şi a infarctului miocardic. Riscul aterosclerozei şi a formării trombusurilor este de asemenea scăzut, datorită efectului hipocolesterolemiant, care determină implicit scăderea riscului bolilor coronariene. Usturoiul poate împiedica formarea tromboxanului B2 (cu rol în vaso- şi bronhoconstricţie).

......Acidul hialuronic a fost numit "Fantana tinererii" ?

Acidul hialuronic este o substanta prezenta in corpul uman. Se gaseste in concentratie mare in lichidele din ochi si articulatii. Acidul hialuronic folosit ca si medicament este extras din pinteni de cocosi sau fabricat de o bacterie de laborator.

Acidul hialuronic se foloseste pentru tratarea problemelor articulare, printre care osteortrita. Poate fi ingerat sub forma de capsule sau injectat in articulatii. Unii oameni raportează o îmbunătățire moderată a rigiditatii articulare și reducerea durerii dupa tratamentul cu  acid hialuronic.

Acidul hialuronic se foloseste in chirurgia oftalmologica, fiind injectat in ochi in operatiile de cataracta, transplant de cornee si repararea deslipirii de retina.

Acidul hialuronic se foloseste si in chirurgia estetica pentru marirea buzelor.

In dermatologie se foloseste in vindecarea ranilor, arsurilor, ulceratiilor pielii.

Exista un interes in folosirea acidului hialuronic pentru prevenirea efectelor imbatranirii. Acidul hialuronic a capatat denumirea de „fantana tineretii”.

Pana in acest moment nu s-au inregistrat efecte adverse atat pentru varianta injectabila cat si pentru varianta orala. Uneori acidul haluronic poate cauza durere sau roseata la locul unde a fost injectat.

Femeile gravide si cele care alapteaza sunt sfatuite sa nu utilizeze acid hialuronic pe durata sarcinii.

.

......Studiile au arătat faptul că alimente cum ar fi chips-urile şi cartofii pai conţin o substanţă cancerigenă, numită glicidamidă?
Cercetători din Germania au aratat ca această substanţă se formează în cursul procesului de încălzire, iar efectul cancerigen este mult mai pronunţat decât cel al acrilamidei, descoperite cu şase ani în urmă – în concordanţă cu rezultatele obţinute de cercetători din Munchen. Descoperirea acrilamidei în alimentele preparate prin frigere la temperaturi ridicate, a creat un ecou considerabil în perioada respectivă. 
 Dat fiind faptul că această substanţă este descompusă la nivel hepatic în glicidamidă cu efect cancerigen, cercetătorii au presupus din totdeauna că glicidamida se poate forma printr-un proces de sine stătător, prin simpla încălzire a alimentelor la temperaturi ridicate.

.

.......Colagenul de Tip II este  componenta principala a  cartilajului?

Imbatranirea este un lucru firesc. Ne nastem. Traim. Imbatranim. Murim. Unii oameni imbatranesc incet, frumos si sanatos iar altii rapid, dureros si invalidant.

Multi factori contribuie la modul in care imbatranim: genele, nivelul hormonilor, dieta, alcoolul, drogurile, fumatul.

Colagenul tip 2 face articulatiile mai mobile si determina nivele mai ridicate de sulfat de condroitina. Sulfatul de condroitina este unul din cei 6 glicozaminoglicani din componenta tesutul conjunctiv al pielii, tendoanelor, cartilajelor, ligamentelor si matricea osoasa. Sulfatul de condroitina este cel mai intalnit glicozaminoglican al corpului.

Colagenul de tip 2 contine glicoproteina matriceala de cartilaj. Aceasta creste efectul antioxidant de protectie in articulatii prin continutul de copru pe care il depoziteaza in condrocite. Condrocitele sunte celule mici, dispersate in matricea de cartilaj a articulatiilor. Condrocitele produc colagen si mucopolizaharide pentru a mentine articulatiile functionale.

Condrocitele produc si superoxi dismutaza(SOD), o enzima care protejeaza tesutul articulatiilor de radicalii liberi rezultati din degradarea articulatiilor.

Se observa efectele protective ale componentelor colagenului tip 2.

Componentele colagenului tip 2:

  1. Rezista impotriva enzimelor ce distrug proteinele de cartilaj
  2. Reprogrameaza condrocitele destructive pentru a scadea inflamatia
  3. Sporesc sinteza de cartilaj si proteoglicon
  4. Cresc productia de acid hialuronic, producand lichid sinovial ce protejeaza articulatiile
  5. Protejeaza suprafata cartilajului de efectele oxidative a radicalilor liberi
  6. Are rol antiinflamator

Colagenul de tip 2 produce 60% din proteina de colagen. Proteina de colagen este unica, continand amino acid hidroxiprolina și hidroxilizină. Intr-un studiu folosind colagen de tip II, subiectii care au primit colagen au nivele semnificant mai mari de hidroxiprolina decat cei care au primit placebo. Asa cum spune Moskowitz: „efectul pozitiv al administrarii orale de colagen de tip II aduce efecte benefice asupra unghiilor si parului”

In vara lui 2003 la o intrunire a Societatii Britanice de Nutritie, 2 oamenii de stiinta si-au anunat rezultatele studiilor asupra colagenului tip 2 asupra condrocitelor. Au constatat ca celulele hranite du colagen de tip II si-au sporit productia de colagen tip 2 in proportie de 250%.

A fost pentru prima data cand s-a demonstrat ca colagenul de tip II are un efect asupra bolii degenerative a articulatiilor si poate sporii reformarea cartilajului. Colagenul de tip II, luat ca si supliment nutritiv, activeaza sinteza de colagen in cartilaj. Particular, in situatii in care cartilajul este supus unui efort suplimentar, administrarea de colagen hidrolizat scade modificarile degenerative.

Colagenul, ca si supliment nutritiv este un remediu sigur, asa il recomanda Administratia Alimentului si Medicamentului din Statele Unite (FDA), in tratamentul osteoartritei si osteoporozei.

.

.....Sulfatul de condroitina are multiple beneficii pentru sanatate?

Condroitina a fost extrasa si purificata pentru prima data in anii 60. Este fabricata din surse naturale (cartilaj de rechin sau vita sau trahee de vina) sau prin mijloace sintetice. Expertii din industrie sustin utilizarea sulfatului de condroitina impreuna cu glucozamina pentru imbunatatitrea simptomelor si stoparea procesului degenerative al osteoporozei.

OsteoartrIta

Studii clinice au examinat utilizarea sulfatului de condroitina la pacientii cu osteoartrita genunchiului si a altor locatii (coloana vertebrala, sold, articulatiile degetelor). Majoritatea acestor studii au aratat beneficii semnificative in ceea ce priveste simptomele (cum ar fi durerea), functia (mobilitatea) si nevoia scazuta de alte medicamente (antiinflamatoare). Studiile au fost de durata scurta, ceea ce face a indicatia de utilizare sa nu depaseasca 6 luni-1 ani. Efectele utilizarii pe termen lung nu sunt specificate. Au fost desfasurate si alte studii, asupra aplicarii pe piele in zona articulatiilor problema. Sulfatul de condroitina este utilizata frecvent in combinatie cu glucozamina. Glucozamina si-a demonstra efectele benefice independent pe pacientii cu osteoartrita.

Controlul colecistului

Mai multe studii au demonstrat rezultate in tratarea inflamatiei cronice a colecistului. Sulfatul de condroitinae de folos si pacientilor cu dischinezie biliara. In colica biliara, s-a evidentiat efectul benefic asupra colecistului prin injectarea condroitinei intracolecistic.

Bolile coronarelor

Mai multe studii incepand din anii 70 au demonstrat eficienta utilizarii sulfatului de condroitina in tratamentul oral pentru protectia coronarelor, la pacientii cu patologie cardiaca in special celor care au suferit infarcte miocardice.

Utilizare in oftalmologie

Sulfatul de condroitina este folosit in solutiile optice pentru tratarea keratoconjunctivitelolr, hipertensiunii intraoculare sau conservarea corneala, doar la prescriptia oftalmologului.

Sulfatul de condroitina se mai foloseste in tratarea psoriazisului si a durerilor musculare, precum si in tratamentele cu fier, deoarece creste absorbtia acestuia.

.

.....Rolul articulatiilor in organism este:

Articulatiile sunt punctul de intalnire a 2 oase. Ele fac scheletul flexibil, fara ele, miscarea nu ar fi posibila.

Articulatiile permit corpului sa se miste in mai multe moduri. Unele articulatii se deschid si se inchid ca si o balama (de exemplu articulatia genunchilui sau cotului), altele au o miscare mai complexa - cum ar fi articulatia umarului si soldului, care se misca inainte si inapoi, in lateral, dar executa si miscari circulare.

Articulatiile sunt clasificate in functie de gradul de mobilitate. Exista articulatii imobile, sau fibroase, sinartroze: articulatiile dintre oasele craniului, oase late sunt articulatii fixe. Intre marginile acestor oase exista legaturi sau articulatii alcatuite din tesut fibros. Articulatiile fibroase mentin si dintii in osul maxilar.

Articulatiile cartilaginoase sau partial mobile, amfiartroze, asa cum le spune numele au un oarecare grad de mobilitate. Acestea sunt legate prin cartilaj, ca si in cazul coloanei vertebrale. Fiecare vertebra din coloana se misca in relatie cu vertebra de deasupra ei si cea de dedesupt, iar impreuna dau coloanei vertebrale flexibilitate.

Articulatiile sinoviale, diartrozele, sunt articulatiile care au o miscare descrisa in mai multe directii. Majoritatea articulatiilor corpului – coapsa, umar, cot, genunchi, glezna, incheietura mainii – sunt articulatii sinoviale. Acestea sunt umplute cu lichid sinovial, ce are rol lubrifiant pentru a ajuta articulatiile sa se miste mai usor.

Exista 3 tipuri de articulatii mobile ce fac parte din miscarea voluntara:

  • Articulatiile tip balama: care permit miscarea intr-o singura directie, ca si articulatiile genunchiului sau umarului
  • Articulatii pivot: care permit rotatia, ca si articulatiia de la incheietura mainii
  • Articulatii sferice: care permit cel mai mare grad de mobilitate. Articulatia soldului si umarului au acest tip de articulatie, in care capatul rotund al osului intra in excizura celuilalt os

Bolile care afecteaza articulatiile sunt:

  • Boli autoimune: artrita reumatoida si lupus
  • Bursita
  • Condromalacie
  • Guta
  • Infectii cauzate de virusuri:
    • Epstein – Barr
    • Hepatita
    • Influenza
    • Boala Lyme
    • Rubeola
    • Oreon
    • Parvovirus
    • Febra reumatica
    • Rubella
    • Varicella
  • Lezari: cum ar fi fracturile
  • Osteoartrita
  • Osteomielita
  • Atrtita septica
  • Tendinita
  • Artroza

.

.....Îmbătrânirea ţesutului cartilaginos duce la afectarea structurii articulaţiilor? 
 Procesul nu este încă pe deplin elucidat, dar este deja cunoscut faptul că viaţa sedentară, lipsa exerciţiilor fizice şi a mişcării, precum şi exploatarea excesivă a extremităţilor joacă un rol covârşitor în apariţia afecţiunilor atriculare.

.

......Corpul uman are 206 oase?

Din varful capului pana in calcai, oasele ofera suport corpului. Craniul protejeaza creierul si da forma fetei. Coloana vertebrala este o cale pentru mesajele creierului catre corp.

Coastele formaza o cutie ce protejeaza inima, plamanii, ficatul si splina, pelvisul protejeaza vezica urinara, intestinele si la femei, organele reproductive.

Desi par foarte fragile, oasele sunt destul de puternice cat sa sustina greutatea intregului corp

Scheletul uman are 206 oase, care incep sa se dezvolte inainte de nastere. Cand scheletul se formeaza este alcatuit din cartilaj flexibil, care mai apoi in cateva saptamani incepe procesul de osificare. Osificarea se produce atunci cand cartilajul este inlocuit de depozite solide de fosfat de calciu si colagen, cele 2 componente ale osului. Dureaza aproape 20 de ani ca acest proces sa se incheie.

Oasele copiiilor si tinerilor sunt mai mici decat ale adultilor si contin zone de crestere. Acestea sunt alcatuite din coloane de celule de cartilaj care cresc in lungime, iar apoi se transforma in os dur. Aceste zone de crestere se vizualizeaza foarte bine pe radiografii. Deoarece fetitele se maturizeaza mai repede decat baietii, zonele lor de crestere se inchid mai devreme.

Oasele in crestere

Producerea de tesut osos contiuna pe toata durata, organismul reinnoind si remodeland tesutul viu al osului. Oasele contin 3 tipuri de celule: osteoblaste, care creeaza os nou si ajuta in reconstructie; osteocite care transporta nutrienti si produse de excretie in si din vasele de sange din interiorul osului si osteoclaste care refac tesutul osos, il modeleaza. Osteoclastele sunt foarte active la copiii si adulti, lucrand la remodelarea osului in timpul perioadei de crestere. De asemenea au un rol important in repararea fracturilor.

Oasele sunt alcatuide din calciu, fosfor, sodiu si alte minerale, dar si proteine: colagen. Calciul e necesar pentru a da duritate oaselor, ceea ce le da forta oaselor sa sustina intregul corp. Oasele depoziteaza calciu si il elibereaza in circulatie atunci cand este nevoie. Anumite vitamine si minerale din alimentatie, in special vitamina D si calciul afecteaza in mod direct nivelul de calciu din oase.

Maduva osoasa din multe oase este locul unde celulele sangelui se formeaza. Maduva osoasa contine celule stem, care produc hematiile si plachetele sangvine dar si alte tipuri de leucocite. Celulele rosii transporta oxigen la tesuturi iar plachetele sangvine au un rol important in coagularea sangelui. Celulele albe ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor.

Oasele sunt alcatuite din 2 tipuri de tesut osos:

  1. Os compact: solid, dur, e partea externa a osului. Pare ca o armura si e extrem de puternic. Pe suprafata lui exista canale si gauri prin care trec vasele de sange si nervii din periost, membrana ce imbraca osul.
  2. Osul poros, ce arata ca un burete, se afla in interiorul osului compact. Este alcatuit dintr-o retea de bucati micute numite trabecule. Spatiile din aceasta retea sunt umplute cu maduva rosie, ce se gaseste preponderent la capetele oaselor, si maduva galbena, ce contine in mare parte grasime.

Oasele sunt prinse unele de altele prin legaturi fibroase numite ligamente. Cartilajul, o substanta flexibila, ca un cauciuc, sustine oasele si le protejeaza de frecarea unora de celelalte.

Exista multe patologii ale osului:

  • Densitate osoasa scazuta si osteoporoza, ce fac oasele mult mai casante
  • Osteogeneza imperfecta, ceea ce face oasele fragile
  • Boala Paget, ce scade duritatea oaselor
  • Boli ce fac oasele casante
  • Oasele pot dezvolta diverse tipuri de cancer si infectii
  • Alte boli cauzate de nutritie proasta, factori genetici sau probleme cu rata in care osul creste sau se reconstruieste.

Pentru a avea oase puternice atat la tinerete cat si la batranete este important a avea o alimentatie cu un aport suficient de calciu, vitamina D si mult exercitiu fizic.

.

.....Rolul fibrelor vegetale în alimentaţie este esential?
Malfuncţii intestinale cauzate de deficitul de fibre vegetale. În ce condiţii o raritate patologică poate deveni maladie populară. Constipaţia şi diverticulita (inflamarea sau infectarea diverticulilor intestinali) sunt consecinţe ale unei alimentaţii necorespunzătoare. Bolile cauzate de alimentaţia necorespunzătoare sau modul de viaţă nesănătos au devenit din ce în ce mai frecvente. 
 
Se cunoaşte de mai 
mult de jumătate de secol faptul că o alimentaţie sănătoasă stă la baza menţinerii stării de sănătate. Cei mai importanţi nutrienţi, surse de energie pentru organism sunt proteinele, glucidele şi lipidele, cu toate că aceştia nu pot asigura funcţionarea armonioasă a organismului. Un rol important în menţinerea stării de sănătate îl au vitaminele, sărurile minerale şi fibrele alimentare. Alimentaţia săracă în fibre poate constitui factor de risc în declanşarea a numeroase boli. Numeroşi cercetători consideră constipaţia ca o adaptare temporară a organismului la dieta săracă în fibre. Consecinţa directă a lipsei fibrelor din alimentaţie o constituie scaunul de consistenţă tare. În acest caz intestinele trebuie să asigure tranzitul unui bol fecal de consistenţă tare, ca atare musculatura intestinală se dezvoltă, creşte presiunea internă, motiv pentru care între straturile musculare se dezvoltă diverticulii intestinali, formaţiuni cu aspect de saci localizaţi la nivelul pereţilor intestinali. Diverticulita afectează 30-35% din populaţia statelor industrializate, cu toate că în perioada anilor 1900 era considerată o maladie rară. Diverticulita a devenit astfel una dintre bolile caracteristice secolului nostru. In regimul alimentar al civilizaţiei occidentale alimentele cu conținut în fibre vegetale joacă un rol secundar. Din acest motiv cantitatea medie de fibre vegetale ingerate scade sub 25g, cantitate care este considerată minimul necesar bunei funcţionări a sistemului digestiv. Consumul exagerat de fibre nu este indicat, deoarece o doză de peste 50g pe zi nu mai prezintă efecte de ameliorare a funcţiei digestive.

.

.....Helicobacter Pylori a fost denumita anterior Campylobacter pyloridis?

Helicobacter Pylori, denumita anterior Campylobacter pyloridis, este o bacterie Gram-negativa microaerofilica, care se gaseste in stomac. A fost izolata pentru prima data in 1982 de catre Baryy Marshall si Robin Warren, care i-au evidentiat prezenta la pacientii cu gastrita cronica si ulcer gastric, patologii care la vremea respectiva nu se stia ca au cauza bacteriana. De asemenea, este responsabila pentru ulcerele duodenale si cancerul de stomac.

Peste 50% din populatie sunt purtatori de Helicobacter Pylori. Infectia este mai frecventa in tarile in curs de dezvoltare, iar in tarile civilizate incidenta este in scadere. Helicobacter Pylori are o forma helixoida ce poate penetra stratul mucos al stomacului.

Semne si simptome

Peste 80% din pacientii infectati cu Helicobacter Pylori sunt asimptomatici. Infectia acuta poate sa apara ca si o gastrita cu dureri abdominale sau greata. Daca infectia evolueaza spre gastrita cronica, simptomele sunt de dispepsie:

  • dureri de stomac
  • greata
  • balonare
  • eructatii
  • voma
  • scaune negre.

Pacientii cu Helicobacter Pylori au un risc de 10-20% de a dezvolta ulcer peptic si un risc de 1-2% de a dezvolta cancer de stomac. Inflamatia antrului piloric duce la ulcere duodenale, iar inflamatia corpului stomacului duce la ulcere gastrice si cancer gastric. Este posibil ca Helicobacter Pylori sa aiba rol doar in primul stadiu care duce la inflamatie cronica si nu in etapele urmatoare a carcinogenezei. O meta analiza din 2009 sustine ca eradicarea Helicobacter Pylori scade riscul de cancer gastric, sugerand ca prezenta Helicobacter Pylori este un factor de risc pentru cancerul gastric.

Cauze

Helicobacter Pylori poate sa se transmita de la persoana la persoana direct prin saliva, voma sau materii fecale. Helicobacter Pylori se poate transmite si prin alimente si apa contaminate. Momentul infectiei de cele mai multe ori este in copilarie.

Infectia la persoanele adulte este mai putin frecventa. Factorii de risc au legatura cu conditiile de viata:

  • Case cu multi oameni
  • Locuinte fara sursa de apa calda
  • Tari in curs de dezvoltare unde conditiile de viata precare
  • Locuind cu persoane care sunt infectate

Complicatii

  • Ulcere: Helicobacter Pylori deterioreaza mucoasa stomacului si intestinului substire, permitand acidului gastric sa creeze o rana vie (ulcer)
  • Gastrita: Helicobacter Pylori irita mucoasa stomacului cauzand inflamatie
  • Cancer gastric: Helicobacter Pylori este un factor de risc pentru cancerul gastric.

Diagnosticul

Testele si procedurile diagnostice sunt urmatoarele:

  • Teste de sange: analiza sangelui poate sa evidentieze o infectie activa sau o infectie veche cu Helicobacter Pylori.
  • Testul de scaun: se cerceteaza materiile fecale in cautarea unor proteine asociate cu infectia cu Helicobacter Pylori.
  • Gastroscopia: se introduce un endoscop (tub cu o camera video la capat pe care pacientul trebuie sa il inghita) in stomac si duoden. Medicul vizualizeaza tractul digestiv superior si ia o proba de biopsie.

Tratament

Tratamentul clasic este de durata lunga, cu antibiotice. Medical District va prezinta o alternativa naturista la aceste antibiotice, la care multi putem fi alergici.

.

....Nivelul anticorpilor din colostru este de 100 de ori mai mare decat din laptele de vaca?

Colostrul este un fluid laptos ce se elimina din glandele mamare a mamiferelor oameni si animale:vaci, porci, capre in primele zile dupa nastere, inainte ca laptele propriu-zis sa apara. Contine proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si proteine (anticorpi) care lupta impotriva agentilor patogeni: virusi si bacterii. Nivelul anticorpilor din colostru este de 100 de ori mai ridicat decat din laptele de vaca.

Oameni au inceput sa caute colostrul de vaca tocmai pentru aceste nivele ridicate de anticorpi. Se crede ca anticorpii previn infectiile intestinale.

Unii atleti utilizeaza colostru bovin in arderea grasimilor si construirea masei musculare, cresterea staminei si vitalitatii, ducand la imbunatatirea performantelor atletice. Colostrul bovin este un medicament permis de catre Comitetul Olimpic International.

Colostrul bovin se foloseste si in stimularea sistemului imunitar, tratarea ranilor, repararea tesutului nervos, imbunatatirea starii psihice, incetinirea proceselor de imbatranire si ca si agent anti-bacterian si anti-fungic.

Colostrul bovin se utilizeaza la nivelul rectului pentru tratarea inflamatiilor colonului (recto-colite si colite)

Cercetatorii au creat un tip special de colostru bovin „colostrul bovin hiperimun”. Acest colostru special este produs de vaci ce au primit vaccine impotriva anumitor agenti patogeni. Vaccinarea provoaca producerea de anticorpi care lupta impotriva acestor agenti patogeni. Anticorpii trec in colostru. Colostrul bovin hiperimun a fost utilizat in studii clinice pentru tratamentul diareei la pacientii cu SIDA, la pacientii post transplant de maduva osoasa si diareea de origine infectioasa a copiilor. Federatia Alimentului si Medicamentului din SUA (FDA) i-a dat colostrului bovin hiperimun statutul de „orphan drug”. Sub aceasta titulatura, companiile farmaceutice ce investesc in dezvoltarea tratamentelor pentru boli rare se bucura de avantaje pe piata, spre exemplu, au permisiunea de a vinde medicamentul fara a avea voie sa aiba competitie timp de 7 ani. Daca anumite reguli nu erau stabilite, companiile farmaceutice nu pot produce aceste medicamente deoarece piata este foarte mica.

Precautii

Persoanele alergice la laptele de vaca sau la compusi sau derivati din lapte ar trebui sa evite consumul de colostru bovin.

.

......Beneficiile colostrului bovin au fost demonstrate stiintific?

Colostrul bovin este sanatos, datorita cantitatii ridicate de imunoglobine, factori de crestere, citokine, nucleoside decat laptele normal. Colostrul bovin contine oligozaharide, antibiotice si factori regletori ai imunitatii. Exista cateva studii care au demonstrat aceste efecte benefice.

Sustinerea sistemului imun

Probleme digestive ca si diareea la pacientii cu sindrom de imuno-deficienta sau cei care iau antibiotice foarte puternice.

Raceli simple si infectii ale tractului respirator superior

Suplimente nutritive ce contin concentrat de colostru bovin scade incidenta simptomelor infectiilor tractului respirator superior la barbatii adulti

Eur J Nutr. 2003.

Colostrul bovin poate sa previna infectiile tractului respirator. Exista dovezi ce suporta aceasta afirmatie caci IgA din saliva protejeaza impotriva acestui tip de infectii iar colostrul bovin creste concentratia de igA din saliva. Studiul de fata a examinat daca concetratul de colostru bovin afecteaza incidenta sau durata simptomelor infectiilor tractului respirator la barbatii adulti. Au fost examinate studiile anterioare. In studiile dublu-orb, subiectilor li s-a dat sa consume 60 grame de colostru bovin timp de 8 saptamani. Acestu studiu aduce dovada ca concetratul de colostru bovin creste rezistenta fata de dezvoltarea simptomelor infectiei tractului respirator.

Infectia cu HIV

Un preparat de colostru bovin in tratamentul pacientilor HIV-pozitivi cu diaree cronica.

Clin Investig. 1993.

Intr-un studiu prospectiv, necontrolat 25 de pacienti infectati cu HIV cu diaree cronica refractara si infectie confirmata cu criptosporidoza au fost tratati co o doza zilnica de 10 g de preparat continand colostru bovin timp de 10 zile. Dintre cei 7 pacienti cu criptosporidoza, acest tratament a dus la remisia completa in 3 cazuri si remisia partiala in 2 cazuri. Dintre cei 18 pacienti cu diaree si cultura de microorganisme negativa, remisia completa a diareei a fost obtinuta in 7 cazuri si remisia partiala in 4 cazuri. In cele 2 cazuri cu supra-infectie si cele 7 cazuri fara infectie ramase s-a produs o imbunatatire seminificativa a calitatii vietii. La dublarea dozei (2x10 g) in aceste cazuri s-a obtinut remisa completa intr-un caz si remisia partiala in alte 4 cazuri. Tramatentul diareei refractare cu 10 g imunoglobulina provenita din colostru bovin are un rol terapeutic important in tratarea diareei la majoritatea pacientilor.

Administrarea suplimentului nutritiv cu colostru bovin scade permeabilitatea intestinala indusa de antiinflamatoarele nesteroidiene

Clin Sci. 2001.

A fost examinat daca colostrul scade permeabilitatea intestinala cauzata de AINS la voluntari si pacienti in tratament cu ANIS pentru cauze clinice. 7 barbati sanatosi voluntari au participat la studiu comparanduli-se schimbarile in absorbtia intestinala inainte si dupa 5 zile de 50 mg de indometacin de 3 ori pe zi per os cu colostru bovin sau proteina de zar. Al doilea studiu a examinat efectul colostrului si solutiilor de control la 15 pacienti carora li se administra o doza regulata de antiinflamatorii pentru nevoi medicale. Pentru ambele studii a fost nevoie de 2 saptamani in care substantele sa se elimine din organism. La voluntari, indometacinul a cauzat o triplare a permeabilitatii intestinului in lotul de control dar nici o crestere a permeabilitatii la cei carora li s-a administrat colostru. La pacientii aflati sub tratament cu ANIS, initial ratele permeabilitatii au fost scazute, in ciuda continuarii administrarii si permeabilitatea nu a fost influentata de co-administrarea solutiei test. Aceste studii dau dovezi preliminare in ceea ce priveste colstrul bovin ce e desponibil in farmacii si drogerii fara reteta medicala si protejeaza mucoasa gastrointestinale de iritatia produsa de antihistaminicele nesteroidiene.

Utilizarea remediului natural colstru bovin in tratamentul colitei distale: rezultatele unui studiu initial.

Aliment Pharmacol Ther. 2002.

Pentru a testa eficacitatea colostrului in tratamentul colitei distale s-a utilizat un studiu dublu-orb, randomizat si controlat. 14 pacienti (8 femei) cu vasta medie de 45 de ani si colita usoara/ medie au primit colostru sau placebo pentru 4 saptamani. Ambele grupe au primit antiinflamator. Activitatea a fost documentata la 0, 2, 4 saptamani. Dupa 4 saptamani, grupul caruia i s-a administrat colostrul a evidentiat o sacadere a simptomelor. Starea pacientilor s-a imbunatatit in 5 din cele 8 cazuri in grupul cu colostru, comparativ cu 2 din 6 cazuri in grupul placebo. Colostrul bovin poate fi luat in calcul ca o noua terapie la pacientii cu colita.

Modularea raspunsului imun umoral la administrarea de colostru bovin

FEMS Immunol Med Microbiol. 2001.

18 voluntari sanatosi au fost tratati in 2 grupuri consumand fie colostru bovin sau placebo timp de 7 zile. In zilele 1,3 si 5, un vaccin de Salmonela typhi a fost administrat tuturor subiectilor pentru a mima patologia infectioasa. A fost masurata circularea celulelor secretoare de anticorpi si receptorii fagocitari inainte si dupa imunizare. Toti subiectii au rapuns bine la vaccin. Nu au fost gasite valori semnificativ diferite pentru IgA, IgG, IgM, Fcgamma si receptorul CR in cele 2 grupuri. A fost evidentiata o crestere a IgA la subiectii la care s-a administrat colostru bovin. Concluzia studiului e ca colostrul bovin poate contine capacitatea de a stimula raspunsul umoral imun.

Efectele colostrului bovin asura compozitiei corpului si performantei sportive la barbati si femei

Subiectilor le-a fost administrat fie placebo fie colostru. Fiecare subiect a participat la antrenament aeroic si de rezistenta de 3 ori pe saptamana. Compozitia corpului a fost evaluata prin raze X. Timpul pana la suprasolicitare si numarul total de repetitii facute de-o data pana la extenuare au fost cuantificate. Grupul caruia i s-a administrat placebo a avut o crestre in masa corporala iar in grupul cu colostru s-a evidentiat o crestere a masei musculare. Astfel ca suplimentarea alimentatiei cu colostru in combinatie cu exercitiul fizic pentru 8 saptamani a crescut masa musculara la femeile si barbatii activi.

Colostrul bovin pentru atleti

Atletii consuma suplimente ce contin colostru bovin. Un studiu publicat in British Journal of Sports Medicine, a descoperit ca colostrul bovin ajuta ciclistiisa retina mai multa energie in timpul antrenamentului. In mod normal, atunci cand atletii se antreneaza intens fara o odihna adecvana, nivele performantei lor scad si dau semne de oboseala printre care: nivele reduse de testosteron, schimbari in activitatea sistemului nervos si a starii de spirit. In studiu, Cecelia Shing si colegii sau au urmarit 29 de barbati ciclisti. Dupa ce li s-au facut recoltarile in conditii de repaus li s-a administrat fie 10 grame de colostru bovin fie un supliment pe baza de proteine pentru 8 saptamani. In aceasta perioada, barbatii au avut 5 zile consecutive de antrenament intens, performanta le-a fost testata inainte si dupa antrenament. Nu s-au evidentiat diferente majore intre cele 2 grupuri in timpul antrenamentului. Dar, voluntarii care au utilizat colostrul bovin au avut performante ridicate cu semne putine de oboseala la testele finale.

Colostrul bovin creste capacitatea organismului de a se recupera dupa antrenament, dar nu creste performanta.

J Sci Med Sport. 2002.

Acest studiu a testat efectul suplimentarii cu concentrat de colostru bovin a factorului de crestere IGF-I, asupra performantelor atletilor si asupra recuperarii. 30 de barbati atleti au consumat timp de 8 saptamani in timpul antrenamentelor 60 g de pudra compacta continand colostru bovin sau o proteina placebo. Concluzia studiului a fost ca colostrul bovin nu creste concentratiile plasmatice de IGF-I si nu imbunatateste performanta sportiva in primele sesiuni. Cu toate acestea, performata a fost imbunatatita in medie in cele 8 saptamani, datorita cresterii capacitatii de recuperare.

.

....Sulforaphanul se gaseste doar in germenii de brocoli?

Germenii de brocoli sunt plante de brocoli de 3 sau 4 zile ce arata ca si germenii de lucerna, dar au gust de ridichi. Gustul de ridiche provine de la o substanta chimica ce are rol de protectie impotriva radicalilor liberi cat timp planta este inca tanara. Aceasta substanta fitochimica are rol de antioxidant atunci cand e consumata de oameni.

Istoric

In timp ce oamenii constienti de importanta sanatatii lor consumau inca din anii ’70 germeni de brocolii, doar in anii 90, consumarea germenilor de brocolii a devenit un trend. In 1992, o echipa de la Universitatea John Hopkins a izolat o substanta fitochimica ce lupta impotriva cancerului denumita glucorafanina, precurosrul glucozilat al sulforafanului. Prin masticatie, brocoli elimina glocorafina si mirosinaza, enzime ce se gasesc in alta parte a plantei, acestea, impreuna produc sulforafanul, care activeaza un factor de transcriptie in celula. O data activ, acest factor de transcriptie se transloca in nucleul celulei, unde functioneaza ca si antioxidant.

Intr-un studiu din 1992, precursor al descoperirii din 1997 ca glucorafanina are o concentratie de 20 de ori mai mare in germenii de brocoli de 3-4 zile decat in planta matura. Aceasta descoperire a fost citata de New York Times si a creat o crestere a cererii de seminte de brocoli.

Informatii nutritive

Germenii de brocoli, ca orice alti germeni sunt saraci in calorii, o jumatate de cana de germeni de brocoli contine 16 calori, 1,4 grame de proteine, 1,8 grame carbohidrati, sub un gram de grasimi, zero zahar, zero colesterol, 2,88 miligrame sodiu si 1,1 grame de fibre. Germenii de brocoli sunt un aliment dens, ceea ce inseamna calorii putine si multi elementi nutrienti esentiali sanatatii. Dintre vitamine si minerale cele mai importante continute sunt: Vitamina A, C si E si calciul.

Dupa cum sustine Stanford Medicine Cancer Center, substantele chimice continute de germenii de brocoli au un rol semnificativ in reducerea riscului de dezvoltare a diverse tipuri de cancer. Substantele chimice din germenii de brocoli la care se face referire sunt caroteni, glutationi, indole, monoterpene si tioli. Glucorafaninul si precursorul sau sulforafanul se gasesc doar in brocoli.

Protectie impotriva cancerului

Consumand germeni de brocoli s-a demonstrat scaderea riscului de cancer stomacal, cancer mamelonar, cancer de prostata, cancer de colon, cancer de piele, cancer pulmonar. De exemplu, intr-un studiu din 2005, publicat in revista ”Lancet”, cercetatorii au demonstrat o evidenta puternica intre efectul protectiv al cruciferelor fata de cancerul pulmonar. Majoritatea beneficiilor sunt atribuitei sulforafanului care inhiba progresia bolii prin distrugerea celulelor cu probleme, dupa un studiu publicat in revista „Cancer Epidemiology”, substantele fitochimice din germenii de brocoli ajuta la neutralizarea substantelor cancerogenice din corp.

Protectia inimii

Germenii de brocolii mentin nivelele de colesterol in limitele normale. Un studiu condus de Institutul Japonez pentru controlul Imbatranirii a arata ca un consum a 100 de grame de germeni de brocoli pe zi scade nivelul colesterolului si creste nivelul HDL-colesterolului (colesterolul „bun” ). Germenii de brocoli protejeaza inima de efectele oxidative ale colesterolului „rau”, LDL, ce determina aderenta placilor de aterom pe peretii arterelor.

Precautii

Consumul de germeni cruzi poate duce la intoxicatii cu salmonella sau E. Coli. E de preferat consumul de plante ce provin din ferme unde se respecta protocoale sanitare.

.

.....Consumul de germenii de brocoli scade colonizarea cu Helicobacter Pylori.

Tuma, Rabiya S. PhD

Consumul ridicat de vegetale din clasa crucifere este asociat cu scaderea riscului de cancer. Cercetatorii au aratat ca consumul zilnic de germeni de brocolii inhiba cresterea H. Pylori si reduce gastrita la pacientii afectati de aceasta bacterie. Riscul de cancer gastric creste de 6 ori la pacientii infectati cu H. Pylori. De cele mai multe ori, medicii folosesc antibiotice in tratarea infectiei, dar bacteria reuseste sa scape de efectul medicamentului. De asemenea, rezistenta la medicamente devine din ce in ce mai comuna, facand combinatiile intre medicamente ncesare pentru a reduce colonizarea cu H. Pylori. Avand aceste probleme in minte, cercetatorii studiaza agenti antimicrobieni care au efecte atat asupra bacteriei intracelulare cat si asupra celei extracelulare. O substanta ce promite este sulforafanul, substanta ce se gaseste in brocoli. Sulforafanul omoara H. Pylori in vitro, chiar daca bacteria se afla in celula epiteliala. Akinori Yanaka, MD, PhD, Assistant Professor la Institute of Clinical Medicine in cadrul University of Tsukuba din Japan si colegii sau au descoperit ca administrand in alimentatia unui soarece infestat cu H. Pylori, germeni de brocoli, se reduce gastrita la animal. Pentru a demonstra ca acest efect se mentine si la oameni, Dr. Yanaka a luat in studiu 50 de pacienti infestati cu H. Pylori. Jumatate dintre acestia au consumat 100 g de germeni de brocoli zilnic timp de 2 zile iar cealalta jumatate au consumat germeni de alfalfa. Germenii de alfalfa au fost alesi pentru lotul control deoarece au compozitie chimica similara germenilor de brocoli, cu lipsa sulforafanului. Germeni de brocoli au fost alesi pentru ca planta tanara, in opozitie cu cea matura contine nivele mai ridicate de sulforafan. Cercetatorii au masurat nivelul colonizarii cu H. Pylori la fiecare pacient inainte si dupa tratament.

S-a observat o scadere a concentratiei bacteriei la pacientii ce au consumat germeni de brocoli, dar nu la cei ce au consumat germeni de alfalfa. In niciun caz bacteria nu a fost eliminata complet. Gradul gastritei a fost determinat prin masurarea nivelului seric de pepsinogen si ratia pepsinogen I: pepsinogen II. S-a evidentiat o imbunatatire a calitatii vietii la pacientii cu gastrita, prin scaderea pepsinogenului si cresterea ratei pepsinogen I: pepsinogen II. Nu s-a detectat nici o modificare la pacientii carora li s-a administrat placebo. Toate masuratorile s-au intors la valorile dinaintea studiului la 2 luni dupa ce interventia s-a oprit. Rezultatele sugereaza ca aceste tratamente pot fi folosite in chemopreventia cancerului gastric. Echipa japoneza isi va continua studiile pentru a vedea daca consumul de germeni de brocoli poate sa scada rata recurentei cancerului gastric sau progresia leziunilor premaligne in leziuni maligne.

Comentand pe marginea stuidului, William G. Nelson, V, MD, PhD, Professor in Oncology la Johns Hopkins Medical Institutions a spus ca scaderea H. Pylori cauzata de sulforafanul din germenii de brocoli este semnificativa si ca germenii de brocoli pot avea efect antiinflamator ce scade riscul aparitiei cancerului gastric.

.

.....Masticul este folosit in diferite industrii?

Masticul este o rasina obtinuta din arborele de mastic (Pstacia lentiscus). In farmacii si drogerii se gaseste sub denumirea de „guma arabica” si „guma Yemen”. In Grecia, este cunoscuta sub denumirea „lacrimile chiosului”, fiind produsa pe insula Greceasca si ca se alta rasina naturala este produsa sub forma de „lacrimi” sau dropsuri. La origine lichida, se usuca la lumina soarelui in dropsuri translucide de rasina. La masticatie, rasina se inmoaie si devine o guma alba si opaca. Gustul este amar la inceput, dar apoi devine proaspat si aduce a pin si cedru.

Cuvantul mastic provine de la un verb grecesc „a zdrobi printre dinti”, de unde provine cuvantul a mastica. In unele limbi, mastic este sinonim pentru guma.

In Uniunea Europeana, productia de mastic apartine insulei Chios. Productia este controlata de o cooperativa de comune medievale, cunoscute sub numele de „Mastichochoria”, localizate in sudul Chiosului. Exista un mic muzeu in comuna numita Pyrgi.

A existat o productie limitata in peninsula Çeşme, pe coasta Turciei, la 8 mile marine de Chios, o zona climatica asemanatoare cu cea a insulei grecesti. Fundatia turca pentru combaterea eroziunii solului, pentru reimpadurire si protectia habitatelor naturale deruleaza un proiect pentru protectia arborilor de mastic si plantarea altilor noi in zona peninsulara. O parte din proiect, ce va continua pana in 2016, a constat in plantarea a 3000 de arbori pe 149 de hectare.

Cultivarea incepe la inceputul lui Iulie si se termina la inceputul lui Octombrie. In prima etapa, zona din jurul copacilor este curatata si stropita cu carbonat de calciu. Apoi, la fiecare 4-5 zile, 5-10 incizii se fac pe scoarta copacului. Rasina curge din incizii si se solidifica pe pamant. Aceste bucati de mastic uscat sunt colectate pentru curatare iar apoi vanzare.

Istorie

Pe perioada dominatiei Otomane asupra Chiosului, masticul valora aur. Pedeapsa pentru furtul masticului era executia, comandata de sultan. In Masacrul de la Chios din 1822, populatia regiunii Mastichochoria a fost crutata de sultan datorita pentru a distribui mastic lui s haremului sau. Sakiz Adasi, numele turc al insulei Chios, inseamna „insula gumei”. Productia de mastic a fost amenintata de focul ce a distrus o mare resursa in August 2012.

In religie

Unii savanti au indentificat bakha mentionata in Biblie. Bakha e derivat din cuvantul ebraic plans si se refera la „lacrimile” de rasina secretata de planta de mastic. Evreii considerau masticul un tratament pentru respiratie urat mirositoare.

Masticul este un ingredient esential pentru crestinism, uleiul sfand folosit pentru ungere de Biserica Ortidoxa contine mastic.

Imitatii si substituienti

Raritatea masticului si dificultatea de productie il face foarte scump. De aceea exista imitatii din alte rasini ce apar pe piata si se vand ca si mastic, printre care sunt Boswellia si guma arabica. Alti copaci ca si Pistacia palaestina, produc rasini similare. Alte substante, ca si rasina de pin sau rasina alunilui sunt folosite ca si substituient.

Utilizarea in alimentatie

Printre primele utilizari a fost ca si guma de mestecat, de acolo si numele. Guma de mestecat aromatizata a fost comercializata pentru prima data in Liban si Grecia. Masticul se foloseste in inghetata, sosuri, dresinguri, in Liban. In Egipt, masticul se foloseste ca si conservant, in gemuri datorita consistentei gumoase, in supe si in prepararea carnii. In Maroc, masticul se foloseste in prepararea alimentelor afumate. In Turcia, masticul se foloseste in deserturi : rahat sau dondurma, in budinci ca si sütlaç, salep, and tavuk göğsü mamelika si shake-uri. Pe coasta marii Egee se pune si in cafea. In tarile din Maghreb, masticul se foloseste in prajituri, dulciuri, produse de patiserie ca si stabilizator in nuga si bezea. In Grecia, masticul se foloseste in lichioruri de mastica: Mastichato, dulciuri, ca si vanillia, in bauturi, guma de mestecat, dulciuri, deserturi, paini si branza. Se foloseste ca si stabilizator in ragat sau inghetata. In deserturi se gaseste in gemuri sau torturi, masticul inlocuind gelatina sau amidonul de porumb.

Alte intrebuintari

Masticul se foloseste in lacuri. Lacul de mastic este utilizat pentru protectia si conservarea negativelor foto. Masticul este folosit in parfumuri, cosmetice, sapunuri, uleiuri de corp si lotiuni de corp. In Egiptul anitc, masticul era folosit la imbalsamare. In forma sa solida, masticul se foloseste pe post de tamaie.

 .

....Benefiiciile pentru sanatate ale gumei de mastic sunt :

Guma de mastic este o substanta naturala extrasa din trunchiul arborelui de mastic (Pistaccia lentiscus), un arbore verde in permanenta, ce se gaseste in zona mediteraneana si nordul Africii. In anumite culturi, guma de mastic a fost folosita ca tratament oral (se mesteca) pentru beneficiile sale asupra sanatatii.

Utilizari

Guma de mastic este un remediu natural pentru urmatoarele patologii:

Infectii bacteriene

Infectii fungice

Arsuri gastrice

Colesterol ridicat

Indigestie

Boala inflamatorie a intestinului

Patologii respiratorii

Ulcere

In plus, uleiul aromatic din guma de mastic ajuta impotriva respiratiei urat mirositoare. In unele culturi se crede a aduce beneficii asupra circulatiei sangelui.

Beneficii

In studiile de laborator, cercetatorii au demonstrate ca guma de mastic are proprietati antioxidante, anti-inflamatorii, antibacteriene si de protectie asupra ficatului. Guma de mastic contine un numar de componente cu efect de imbunatatire a sanatatii, inclusiv linalol, o substanta prezenta si in uleiurile de lavanda, portocala, trandafir si iasomie.

In continuare va prezentam studiile publicate despre guma de mastic.

  1. Indigestie

Guma de mastic ajuta in tratamentul indigestiei, conform unui studiu din 2010 publicat in Jurnalul de Etnofarmacologie. Au fost luati in studiu 148 de pacienti cu dispepsie functionala (un timp de indigestie fara cauza obiectiva), carora li s-a administrat fie placebo fie guma de mastic de 3 ori pe zi. Dupa 3 saptamani, simptomele de indigestie au scazut considerabil in grupul celor care au primit guma de mastic, comparativ cu grupul de placebo. Aceste simptome au inclus durerea de stomac si arsurile gastrice.

  1. Cariile

Intr-un studiu publicat in Archives of Oral Biology in 2006, cercetatorii au descoperit ca guma de mastic ajuta in preventia cariilor. Studiul a inclus 25 de pacienti care au masticat guma de mastic sau guma cu continut de placebo pentru 15 minute. Dupa analizarea salivei recoltate ante si post consumului gumei, autorii studiului au descoperit ca guma de mastic este mai eficienta in distrugerea Streptococului mutans (o bacterie responsabila de dezvoltarea cariilor).

  1. Cancer

Studii preliminare arata ca guma de mastic este un aliment anti-cancer, conform unui studiu publicat in 2011 in revista Nutrition and cancer. Dupa analizarea cercetarilor existente, autorii au evidentiat ca anumite componente ale gumei de mastic ajuta la inhibarea vitezei de crestere a celulelor canceroase. Aceste componente include triterpenoide, o clasa de substante ce se afla in numeroase plante .

Nu exista la aceasta ora multe studii clinice pentru a breveta acest efect, astfel nu exista protocoale care sa recomande folosirea gumei de mastic de rutina.

  1. Ulcerul gastric

Un studiu al Universitatii din Nottingam, publicat in revista New England Journal of Medicine sustine ca guma de mastic poate sa vindece ulcerul peptic prin uciderea bacteriei Helicobacter pylori. Alte studii indica ca guma de mastic are abilitate foarte mare de a elimina bacteria, iar prin procesarea masticului si eliminarea polimerului poli-beta-mircen, poate activa componente, particular acidul isomasticadienolic, efectul anti ulceros crescand.

....

......